ΓΕΛ Καλαβρύτων: Συμβουλές για μηχανογραφικό σε πέντε σίγουρα βήματα

ΓΕΛ Καλαβρύτων: Συμβουλές για μηχανογραφικό σε πέντε σίγουρα βήματα

Η σύνταξη και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από τους απόφοιτους των λυκείων που πέρασαν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, είναι το τελευταίο στάδιο πριν το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το τελευταίο, το πιο απλό και ακάματο, αλλά πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω βήματα-συμβουλές που έχουμε συζητήσει αρκετές φορές με τους μαθητές μας στο σχολείο.

1ο βήμα: Διερευνούμε με προσοχή όλες τις σχολές του πεδίου που έχουμε δυνατότητα να δηλώσουμε. ΟΛΕΣ, μέσα από τους διαδικτυακούς οδηγούς σπουδών και τις ιστοσελίδες των σχολών ή των τμημάτων. Κρατάμε σημειώσεις για ότι μας κάνει εντύπωση, για ότι απορρίπτουμε  ή έχουμε απορίες.

2ο βήμα: Φεύγουμε μακριά από τη λογική «περιμένω να δω τους βαθμούς μου, δηλαδή τα μόρια, για να το συμπληρώσω». Η τελική επίδοση (μόρια)  θα καθορίσει την εισαγωγή μου αλλά. Οι βάσεις εισαγωγής των προηγούμενων χρόνων δεν αποτελούν σίγουρο σημείο αναφοράς για τις φετινές.  Οι βάσεις κάθε χρονιάς καθορίζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες με κυριότερο αυτόν της δικής σας επιλογής, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα δηλώσουν τις επιθυμίες τους πάνω από 100.000 μαθητές. Το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρωθεί χωρίς να λάβουμε υπόψη μας καθόλου τα μόρια που θα συγκεντρώσουμε. Επίσης δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ΚΑΘΟΛΟΥ όλους  τους επίδοξους μάντεις που κάθε χρόνο ακόμα και πριν αρχίσουν να διορθώνονται τα γραπτά ανεβοκατεβάζουν τις βάσεις, σπέρνοντας τον πανικό ή προκαλώντας ψευδώς ευφορία και χαρά. ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για τη διακύμανση των βάσεων. Ενδεικτικά μπορεί να είναι τα ποσοστά στη διακύμανση των βαθμολογιών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν σίγουρη πρόβλεψη. Σίγουροι για το αποτέλεσμα μπορούμε να είμαστε με την ανακοίνωση των βάσεων και  των ονομάτων στο τέλος Αυγούστου.

3ο βήμα: Επιλέγουμε τελικά σχολές και τμήματα που ΕΜΕΙΣ θέλουμε, αφού έχουμε ενημερωθεί και ακούσει όλες τις απόψεις που μας έχουν προσφερθεί. Ιεραρχούμε τις  επιλογές μας με τη σειρά π.χ. Φυσικό, Χημικό, Μαθηματικό κλπ. Στη συνέχεια ελέγχουμε που έχει τμήματα Φυσικής, τμήματα Χημείας, τμήματα Μαθηματικών, δηλαδή σε ποιες πόλεις της χώρας μας.  Έχουμε συζητήσει με την οικογένειά μας τις δυνατότητες να πάμε ή όχι για σπουδές στη Θεσσαλονίκη ή στην Κρήτη και ανάλογα κρατάμε αυτές τις επιλογές που εδώ συναποφασίζουμε αφού υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες οικονομικοί κλπ. Ελέγχουμε τη δυνατότητα μετεγγραφής σύμφωνα με το νέο νόμο (διαβάστε στο νόμο που ακολουθεί το Κεφάλαιο Β’, άρθρα 72-81) Μετεγγραφές

και παράλληλα ελέγχουμε τις αντιστοιχίες των τμημάτων (δείτε τις αντιστοιχίες στο νέο νόμο που δημοσιεύτηκε σήμερα 8/7/20 και ακολουθεί) Αντιστοιχίες τμημάτων για μετεγγραφή ΝΕΟ, καθώς δεν είναι όλα τα τμήματα αντίστοιχα.

4ο βήμα: Αρχίζουμε να βάζουμε αριθμό στις επιλογές μας ξεκινώντας από την 1η και κατεβαίνοντας προς την τελευταία. Προσοχή! Η σειρά των διαφορετικών πόλεων μιας επιλογής πρέπει να είναι συνεχόμενη και μετά να περνάμε στην επόμενη. Δηλαδή  αριθμούμε όλα τα τμήματα που έχουμε επιλέξει στα Φυσικά (1-4), συνεχίζουμε με όλα τα τμήματα που έχουμε επιλέξει στη Χημεία (5-9),  μετά βάζουμε όλα τα τμήματα των Μαθηματικών (10-16) και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουμε τις επιλογές μας. Ξανά προσοχή! Δεν βάζουμε τα ομοειδή τμήματα ανακατεμένα γιατί αυτό ακυρώνει τη βασική αρχή της επιλογής μας και μαρτυρά σύγχυση και αναποφασιστικότητα.

5ο βήμα: Όσο σίγουρες-σίγουροι (αλήθεια ποιός μπορεί να το ξέρει αυτό;) για την επιτυχία μας ή την αποτυχία μας, προσπαθούμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιλογών, ακόμα και αν θεωρούμε ή και είμαστε σίγουροι κάποιες φορές, ότι δεν μας ενδιαφέρουν κάποιες επιλογές. Αυτές τις αφήνουμε για το τέλος και δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση τις αρχικές. Δεν ξέρεις καμιά φορά (και έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις) επιλογές που ήταν αρχικά απορριπτέες, να γίνουν η καλύτερη επιλογή της ζωής μας. Και αν όχι, δεν μας υποχρεώνει κανείς να τις ακολουθήσουμε ακόμα και αν πετύχουμε σε κάποια από αυτές τις επιλογές.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι

η βοήθεια στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου σας είναι η τελευταία υπηρεσία που μπορούμε να σας προσφέρουμε στο Δημόσιο Σχολείο που φοιτήσατε και εμείς υπηρετούμε. Θα είμαστε εκεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου να δούμε τους βαθμούς σας, να υπολογίσουμε τα μόριά σας και να σας βοηθήσουμε σε ότι χρειαστείτε. Επίσης την Τρίτη 14 Ιουνίου θα είμαστε στο σχολείο και πιθανόν και κάποια άλλη μέρα που θα οριστεί από το υπουργείο. Εκτός όμως από αυτές τις μέρες, όπως είπαμε, μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να βρεθούμε να συζητήσουμε τις απορίες σας ή το πρόβλημά σας.

Καλό Δελτίο!