Γιατί οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές είναι σημαντικές….

Γιατί οι σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές είναι σημαντικές….

Μετά από την υποχρεωτική διακοπή-απαγόρευση λόγω της πανδημίας των δύο προηγούμενων σχολικών ετών σε κάθε είδους μετακινήσεις (εκδρομές, περιπάτους, διδακτικές επισκέψεις κ.ά.),  επιστρέψαμε φέτος με μια πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή για τη Γ΄ τάξη και μια τετραήμερη για την περιβαλλοντική ομάδα της Α’ τάξης. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές θεωρούνται από το σχολείο μας σημαντικά συμπληρωματικά μαθήματα που διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητριών-τών μας, κοινωνικοποιούν, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, δημιουργούν προϋποθέσεις για στενότερες και υγιέστερες σχέσεις μεταξύ των παιδιών αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, μαθαίνουν τη συμβίωση σε ομάδες, καταδεικνύουν την ανάγκη της ύπαρξης ορίων στην καθημερινότητα των ανθρώπων, εντάσσουν στη λογική της διαφορετικότητας των ρόλων, βελτιώνουν την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη κ.ά.

Έτσι λοιπόν μετά τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών εκδρομών και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις για τις Α’ και Γ΄ τάξεις. Δεν ήταν κατορθωτό να γίνει το ίδιο και για τη Β’ τάξη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των παιδιών.

Η παράδοση θέλει το ΓΕ.Λ. Καλαβρύτων να πραγματοποιεί κάθε χρόνο την πολυήμερη, ως επταήμερη σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ελβετία, η Γαλλία, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία κ.ά. έχουν αποτελέσει προορισμό με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία για τα παιδιά. Είναι σαφές ότι δεν υποτιμάται η χώρα μας, η Ελλάδα, ως προορισμός εκπαιδευτικής εκδρομής, που σε κάθε περίπτωση διαθέτει απαράμιλλης ομορφιάς τόπους με ξεχωριστό ιστορικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Η επιλογή του προορισμού σε χώρες του εξωτερικού γίνεται για δύο λόγους: πρώτον η δυνατότητα της συντριπτικής πλειοψηφία των παιδιών να γνωρίσουν μια άλλη χώρα, που πιθανόν να είναι και αδύνατο σε επόμενες συνθήκες στο μέλλον και δεύτερο ο ευτελισμός των πενθήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εσωτερικό που σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη νυχτερινή διασκέδαση. Για φέτος δεν έγινε κατορθωτό να συνεχίσουμε την παράδοση αφού οι δράσεις για την οικονομική στήριξη της εκδρομής δεν μπόρεσαν να γίνουν λόγω της πανδημίας. Έτσι οι μαθήτριες-τές της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλία με βάση τα Τρίκαλα. Όμως και η φετινή επιλογή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική με φορτωμένο πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε:

Πρόγραμμα πενθήμερης εκδρομής στα Τρίκαλα

28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου

1η ημέρα 28/3/2022: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Αναχώρηση από Καλάβρυτα για Λίμνη Πλαστήρα με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη και ενημέρωση για τη λίμνη και τη λειτουργία του φράγματος. Γεύμα . Αναχώρηση για τα Τρίκαλα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα 29/3/2022: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ

Πρωινό και αναχώρηση για Καλαμπάκα – Μετέωρα. Επίσκεψη στις Μονές Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Μετά το τέλος της ξενάγησης γεύμα στο Καστράκι. Επιστροφή στα Τρίκαλα και ξεκούραση. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα 30/3/2022: ΛΑΡΙΣΑ

Μετά το πρωινό επίσκεψη στο Δήμο Τρικάλων και ενημέρωση από το Δήμαρχο Τρικαίων κο Παπαστεργίου. Στη συνέχεια αναχώρηση για τη Λάρισα. Επίσκεψη στο Λόφο του Φρουρίου, στο Αρχαίο Θέατρο και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Γεύμα. Επιστροφή στο Τρίκαλα. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ημέρα 31/3/2022: ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Πύλη, Ελάτη και Περτούλι. Επίσκεψη στην Πόρτα Παναγιά και το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα. Γεύμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

5η ημέρα 1/4/2022 : ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Καρδίτσα. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Σκεπαστή Αγορά και την πόλη. Αναχώρηση για επιστροφή. Γεύμα. Άφιξη στα Καλάβρυτα στις 21:00.

( Η πέμπτη μέρα συμπίπτει με την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ οπότε ενδέχεται και η επιστροφή να είναι ψέμα!)

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

Μια δεύτερη παράδοση θέλει την πραγματοποίηση κάθε χρόνο Περιβαλλοντικού προγράμματος με όσα παιδιά από τις Α’ και Β’ τάξεις επιθυμούν και παράλληλα την πραγματοποίηση ενός τετραήμερου εκπαιδευτικού ταξιδιού σε κάποιο ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης). Έτσι και φέτος και μόλις δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο σχεδιάσαμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με μαθητές της Α’ τάξης με θέμα “Τα γεφύρια της ζωής μας”. Ξεκινήσαμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας όμως η εκ νέου απαγόρευση των μετακινήσεων μας στέρησε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε γεφύρια στη ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων. Έγιναν κάποια λίγα πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο με τη χρήση βιβλιογραφίας και διαδικτύου. Στο τελείωμα της σχολικής χρονιάς και αφού είχαν αρθεί τα μέτρα καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την περιβαλλοντική ομάδα στο Πήλιο. Ήταν μια μεγάλη και γεμάτη εμπειρία για τα παιδιά με πολλά θετικά σημεία. Το πρόγραμμα που είχε επιμεληθεί και σε αυτήν την έξοδο ο συνάδελφος Νίκος Παπαδάτος ήταν γεμάτο και ενδιαφέρον και περιλάμβανε:

Πρόγραμμα τετραήμερης εκδρομής στη Μακρινίτσα Πηλίου 4-7 Μαΐου

1η ημέρα : ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ

Αναχώρηση από Καλάβρυτα για Μακρινίτσα με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου (Αρχαία Ιωλκός). Γεύμα στο Βόλο και αναχώρηση για τη Μακρινίτσα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ενημέρωση για το Πήλιο και γνωριμία με την πόλη. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα : ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

Πρωινό και αναχώρηση για το περιβαλλοντικό κέντρο. Μετά το τέλος της ενημέρωσης, αναχώρηση για Πορταριά και Μουσείο Θεόφιλου. Γεύμα στο Βόλο. Επιστροφή στη Μακρινίτσα. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα : ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ, ΜΗΛΙΕΣ, ΒΥΖΙΤΣΑ, ΒΟΛΟ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για Τσαγκαράδα, Μηλιές, Βυζίτσα. Γεύμα στο Βόλο. Επιστροφή στην Μακρινίτσα. Ελεύθερος χρόνος.

4η ημέρα: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μετά το πρωινό αναχώρηση για το Βόλο και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Κίτσου Μακρή. Γεύμα στο Βόλο και αναχώρηση για την επιστροφή στα Καλάβρυτα. Χρόνος άφιξης, με ενδιάμεσες στάσεις, περίπου 21:30 μ.μ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: