Δήμος Καλαβρύτων-Δήμος Μόρφου: 25 χρόνια μαζί

Δήμος Καλαβρύτων-Δήμος Μόρφου: 25 χρόνια μαζί

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολικού συγκροτήματος «ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ» του Δήμου Καλαβρύτων (Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), χθες 14-12-2021 είχαν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να συζητήσουν, από αντιπροσωπία του αδελφοποιημένου Δήμου Μόρφου της Κύπρου τόσο για το  πρόβλημα κατοχής του τόπου τους, όσο και μεγάλου τμήματος της Κύπρου από τις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, για πάνω από 47 χρόνια.

Ο Δήμαρχος  Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ και η Δημοτική σύμβουλος Κάτια Χαμπή  προβάλλοντας εικόνες από το χθες και το  σήμερα της πατρίδας τους, της πόλης της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής και εξιστορώντας προσωπικές τους ιστορίες, μετέφεραν το δράμα της πατρίδας τους.

Οι μαθητές έγιναν κοινωνοί της μοναδικότητας του θέματος. Πληροφορήθηκαν ότι η πρωτεύουσα της Κύπρου Λευκωσία είναι χωρισμένη με τείχη και οδοφράγματα, ο Δήμος Μόρφου και άλλοι δεν έχουν σήμερα γεωγραφική έκταση και οι δημότες τους ζουν σήμερα διασκορπισμένοι τόσο σε άλλους δήμους της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκαν στην 25ετη φιλία και  συνεργασία των αδελφοποιημένων Δήμων Καλαβρύτων και Μόρφου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις φιλοξενίες , δράσεις και ανταλλαγές αντιπροσωπειών μέσα από τις οποίες επέρχεται η αμφίπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα   θέματα που τους οδήγησαν  στη συνεργασία .

Με εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις οι μαθητές ενημερώθηκαν  για την πορεία της Κύπρου μέχρι να κατακτήσει την ανεξαρτησία από την Αγγλική  κυριαρχία στα τέλη της δεκαετίας του 1950, την Τουρκική εισβολή το 1974, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, τις διεκδικήσεις και την προοπτική για εύρεση κοινά αποδεκτής βιώσιμης λύσης.

‘Έγιναν συγκρίσεις και παραλληλισμοί των κορυφαίων γεγονότων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος  και της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής στην μεγαλόνησο Κύπρο. Επίσης  υπήρξε αναφορά στον κοινό αγώνα για τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης  και την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας κλπ.

Ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά δώρα και ευχαριστίες καθώς  και ευχές για πρόοδο και ευημερία.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη από το Δήμο Καλαβρύτων στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων τιμής  και μνήμης  για τα 78 χρόνια από το ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.