Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής

Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής

Το ΓΕΛ Καλαβρύτων με 8μελή ομάδα μαθητών, την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Φυσικό, Μπιλάλη Ευφροσύνη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγόπουλο Θεοδόση, συμμετείχε το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 στην 1η Ημερίδα του Εκπαιδευτικού Δικτύου μΝΕΤ/ «Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Φυσικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, με τους συνοδούς καθηγητές τους, πάνω από 500 μαθητές Λυκείου δια ζώσης και εξ αποστάσεως από όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και να παρουσιάσουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος μNet που συντονίζει ο Δ/ντης του Εργαστηρίου Φυσικής Αν. Καθ. Αντώνιος Λέϊσος.

Το μNet είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, περιλαμβάνει 60 σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν τα τηλεσκόπια κοσμικής ακτινοβολίας που έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει το ΕΑΠ σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου αλλά και στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ στην Πάτρα. Από την ενασχόλησή τους με το πρόγραμμα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μεθοδολογία της έρευνας και αναπτύσσουν την ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας. Συγχρόνως, καλλιεργούν δεξιότητες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και τεχνικές και εργαστηριακές δεξιότητες. Τέλος, εξοικειώνονται με τρόπους για την αξιολόγηση και παρουσίαση των επιστημονικών αποτελεσμάτων τους.

Η ομάδα του ΓΕΛ Καλαβρύτων ανέλαβε να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους θέματα σχετικά με τον ορισμό, τη σύσταση, την προέλευση και την ενέργεια της κοσμικής ακτινοβολίας. Μετά το τέλος κάθε ενότητας των ομιλιών, τα παιδιά έλεγξαν τις γνώσεις που απέκτησαν, μέσω ερωτήσεων του διαδικτυακού παιχνιδιού “kahoot”. Με αυτόν τον διασκεδαστικό τρόπο, προσπάθησαν να βρεθούν στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης του παιχνιδιού.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Καλαβρύτων που συμμετείχαν στην ημερίδα είναι οι: Καλογεροπούλου Χριστίνα, Φετεκέκη Αθηνά από την Α’ Λυκείου, Γιαννόπουλος Μάριος, Παναγοπούλου Μαρία, Παπασωτηρίου Ευγενία, Τάγαρη Μαρίνα, Χρυσανθακοπούλου Δέσποινα από τη Β’ Λυκείου και η Μάρκου Γιάννα από τη Β’ ΕΠΑΛ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω youtube και μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς στο σύνδεσμο https://youtube.com/live/rJTvP0jyFkg?feature=share