Αποτελέσματα πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO 2020

Αποτελέσματα πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO 2020

Σχολικό Συγκρότημα
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δήμου Καλαβρύτων

Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων

«ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H ομάδα EUSO 2020” της Β’ τάξης του ΓΕΛ Καλαβρύτων αποτελούμενη από τις μαθήτριες Λούπος Λεντιόνα και Τοπουζίδου Χριστίνα και τους μαθητές Θεοδωρόπουλο Απόστολο και  Καλλιά Παναγιώτη (αναπληρωματικός), συμμετείχε στην τελική φάση του Πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO 2020 που διενεργήθηκε στο ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και κατέλαβε την 13η θέση μεταξύ 38 Λυκείων από τη Νότια Ελλάδα (Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) που συμμετείχαν. Ο διαγωνισμός αφορά στα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας ενώ στη Φυσική η ομάδα μας κατέλαβε την 6η θέση.

SANYO DIGITAL CAMERA

Η διάκριση αυτή είναι από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα διακρίσεις του σχολείου μας και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας ότι η επιτυχία αυτή ήρθε παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΕΛ Καλαβρύτων,  όπως όλα τα μικρά περιφερειακά σχολεία και ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην έγκαιρη και μόνιμη στελέχωση με εκπαιδευτικούς στις ειδικότητες των μαθημάτων που διαγωνίστηκαν οι μαθητές μας.

 

Τι είναι ο μαθητικός διαγωνισμός EUSO;

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική – Χημεία – Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε.. Οι τοπικοί διαγωνισμοί διεξάγονται συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομάδες που  επιλέγονται από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αποτελείται από τους:

  • Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδαςπου διεξάγεται στην Αθήνα και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
  • Πανελλήνιος διαγωνισμός ΒόρειαςΕλλάδας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

SANYO DIGITAL CAMERA

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στις μαθήτριες και στους μαθητές μας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και διακρίθηκαν και τους ευχόμαστε  να προσπαθούν πάντα, για τέτοιες επιτυχίες. Προτρέπουμε όλους τους μαθητές μας να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιες εκπαιδευτικές-μορφωτικές προκλήσεις που αποτελούν σημαντικές εμπειρίες μόρφωσης αλλά και ζωής.  Επίσης συγχαρητήρια πολλά ανήκουν και στους συναδέλφους καθηγητές Λόη Χρυσή (Βιολόγο), Σεβαστού Κατερίνα (Χημικό) και Φωτόπουλο Φώτη (Φυσικό), που ξόδεψαν ώρες, ενθάρρυναν και προετοίμασαν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. και τον Διευθυντή του Αγροτικού-Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων για την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής  των μαθητών στον διαγωνισμό αλλά και τη γενικότερη στήριξη σε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σχολείων μας.

 

Για το σύλλογο διδασκόντων

Ο Διευθυντής

Βασίλειος Νικ. Σπανός