Τα ευέλικτα καπάκια

Τα ευέλικτα καπάκια

17 Απριλίου 2016, ημέρα Κυριακή. Δεύτερη μέρα των μαθητριών-τών του ΓΕΛ Καλαβρύτων στο τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση για τα Γιαννιτσά. Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας και παράδοση ποσότητας πλαστικών καπακιών που έχουν συλλεχθεί στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος. Οι μπαγαζιέρες του λεωφορείου γεμάτες με κούτες καπάκια.

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

Αυτή ήταν η πρώτη δράση του σχολείου μας με τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια με βασικό υποστηρικτή το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο αλλά και αρκετούς επαγγελματίες των Καλαβρύτων. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση για μείωση του πλαστικού, καθώς τα καπάκια καταλήγουν στην ανακύκλωση και όχι στα σκουπίδια. Αρχικός στόχος η ενίσχυση δομών Ατόμων με αναπηρία, με το Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας πρωτοπόρο.

Στο διπλό προσανατολισμό αυτής της δράσης, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των μαθητριών-τών στην ανάγκη της λογικής της Βιώσιμης Ανάπτυξης αφενός και την ενεργοποίηση αρετών προς τον συνάνθρωπο όπως της αγάπης και της αλληλεγγύης, έδωσε συνέχεια στην Αχαΐα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αείμνηστη φίλη και συνάδελφος, Πέννυ Σακοβέλη, ως υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκκινεί τη δράση «Τα ευΕλικτα καπΑκια». Την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Η δράση αφορά τη συλλογή πλαστικών πωμάτων, προκειμένου μέσω της διάθεσής τους να ενισχυθούν τα Ειδικά Σχολεία της Αχαΐας με όργανα γυμναστικής, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικά εξαρτήματα για την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στον χώρο των σχολείων κ.ά.. Στη δράση συμμετέχουν σταδιακά όλο και περισσότερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Συνολικά συγκεντρώνονται 15-20 τόνοι καπάκια κάθε χρονιά.

Η φετινή συλλογή του σχολείου μας, ήταν 36 τσουβάλια με 360 κιλά περίπου καπάκια. Ευχαριστούμε όλες και όλους, που με τη συνδρομή τους βοήθησαν, καπάκι-καπάκι να συλλεχθούν 360 κιλά πλαστικού για ανακύκλωση. Με τη συνδρομή και υποστήριξη φορτηγού και υπαλλήλων του Δήμου Καλαβρύτων, τους οποίους ευχαριστούμε, έγινε η μεταφορά στο χώρο συγκέντρωσης στο Αίγιο. Από εκεί τα καπάκια θα συνεχίσουν το ταξίδι προς τον τελικό προορισμό τους, με την πεποίθηση πως το αποτύπωμα αυτής της δράσης στους μαθητές μας αλλά και στην τοπική κοινωνία έμεινε και θα συνεχίσει να υπάρχει και στη συνέχεια.