Τα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα, μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Ελλάδας, είναι χτισμένη σε ύψος 720 μέτρων  σε σημείο όπου τοποθετείται η αρχαία πολίχνη Κύναιθα. Βρίσκονται 77 χλμ νοτιοανατολικά της Πάτρας, αν ακολουθήσει κάποιος το δρόμο από Χαλανδρίτσα ή 32 χλμ από τη νέα Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου, αν στρίψει στον κόμβο της Πούντας. Μπορεί επίσης να φτάσει στα Καλάβρυτα ακολουθώντας τη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, μέσα από το θαυμάσιας ομορφιά Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.

Η πόλη των Καλαβρύτων είναι ευρέως γνωστή όχι μόνο για τη συνεισφορά της στην Ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στους Τούρκους, αλλά και για την αντίστασή της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν και έκαψαν την πόλη και εκτέλεσαν όλο τον άρρενα πληθυσμό που ήταν πάνω από 13 ετών. 

Η επίσκεψη στον Ιερό τόπο της εκτέλεσης, στο λόφο του Καπή,  καθώς και στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943, είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη  μέριμνα για τον επισκέπτη των Καλαβρύτων, ως ένδειξη σεβασμού στους 600 περίπου άνδρες  που εκτελέστηκαν από τους  Γερμανούς ναζί. https://www.dmko.gr/

Ακόμα, αξίζει να δει κάποιος την Δημοτική Πινακοθήκη, το παλιό Αρχοντικό της Παλαιολογίνας του 15ου αιώνα, το σταθμό του τρένου και να περπατήσει στους όμορφους γραφικούς δρόμους της πόλης .

Ο καποδιστριακός πλέον Δήμος Καλαβρύτων, που γεωγραφικά αποτελείται από την πρώην Επαρχία Καλαβρύτων, κρύβει   ανέγγιχτα σημεία που ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει. Έτσι στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων υπάρχουν πολλά αξιοθέατα:

 Η Αγία Λαύρα, 4 χλμ από τα Καλάβρυτα. Ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη, αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Αργότερα ανοικοδομήθηκε στη σημερινή της θέση και μορφή. Το σήμα για την επανάσταση δόθηκε στο μοναστήρι το 1821. Το λάβαρο της επανάστασης είναι εκεί μαζί με άλλα ιερά κειμήλια.


Το Μέγα Σπήλαιο: Είναι χτισμένο σε ύψος 924 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο τοπίο. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται εκεί και είναι φτιαγμένη από κερί και μαστίχη και αποδίδεται   στον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653 σε κακή κατάσταση. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται  χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια. Εκτός από αυτά τα δύο αυτά σημαντικά θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν η Ιερά Μονή Παναγίας Μακελλαριάς απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου πάνω από την Άνω Βλασία, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο σε κουφάλα που δημιουργήθηκε από τρεις αιωνόβιους πλατάνους, η Ιερή Μονή Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μάνεσι, η Ιερά Μονή Πορετσού ανάμεσα στα χωριά Αγράμπελα και Πλατανίτσα, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Αναστάσοβα, η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου ανάμεσα στα χωριά Φίλια και Λευκάσιο και το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στη Δάφνη.

 

http://www.kalavrita.gr/information/aksiotheata/itemlist/category/349-thriskeftika-mnimeia


Το σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά, 18 περίπου χλμ νότια θα σας εντυπωσιάσει με τις μοναδικές 13 λίμνες του, που εκτείνονται σε τρία επίπεδα (δύο από τα οποία επισκέψιμα), την σπάνια ομορφιά του και την μεγάλη του ιστορία.

https://www.kastriacave.gr/


Το φαράγγι του Βουραϊκού, αρχίζει από το Διακοπτό και τελειώνει στα Καλάβρυτα. Ο οδοντωτός περνάει κατά μήκος του.

http://www.kalavrita.gr/information/aksiotheata/itemlist/category/351-mnimeia-tis-fysis


Το Χιονοδρομικό Κέντρο (14χλμ από τα Καλάβρυτα), με τις σύγχρονες υπηρεσίες του κυρίως για σκι και άλλα χειμερινά σπορ.

https://www.kalavrita-ski.gr/

Στην Κλειτορία μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της σημαντικής Αρχαίας πόλης «Ο Κλείτωρ» και να δει μέρος των αρχαίων τειχών, το αρχαίο θέατρο, το στάδιο κ.ά.

Στους Λουσούς πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τα ερείπια του Πανελλήνιου ιερού της Αρτέμιδας Ημερασίας(αυτής που ημερώνει).

Στο Παγκράτι Καλαβρύτων το κλήμα που είδε ο περιηγητής Παυσανίας υπάρχει ακόμα και προκαλεί το ενδιαφέρον.

Οι πηγές του  Αροανίου ποταμού στο χωριό Πλανητέρου είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου ο επισκέπτης θα δοκιμάσει νοστιμότατες πέστροφες.

Στον ποταμό Λάδωνα  μπορεί να κάνει  ράφτιγκ και καγιάκ ή να περιηγηθεί στις όχθες της ομώνυμης λίμνης κοντά στη Δάφνη.

Στην περιοχή των Τριποτάμων υπάρχουν πέτρινα γεφύρια,παραδοσιακοί νερόμυλοι και τα ερείπια της αρχαίας Ψωφίδας, λίγο μακρύτερα ,στα Αγράμπελα στέκει αναστηλωμένο το μοναστήρι του Πορετσού.

Κάθε γωνιά του ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων, κρύβει εκπλήξεις και περιμένει τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει.