Σχέδιο Δράσης 2019-2020

Σχέδιο Δράσης 2019-2020

ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος για δεύτερη χρονιά το ΕΠΑΛ Καλαβρύτων υλοποίησε Σχέδιο Δράσης που αποτελεί έναν από τους άξονες  του Προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ. Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, την καραντίνα και το κλείσιμο των σχολείων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων με ενθουσιασμό και μεράκι κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα κομμάτι από την αρχική πρόταση του Σχεδίου.  Η πρόταση του αρχικού Σχεδίου Δράσης περιελάμβανε κι άλλες δράσεις και δραστηριότητες (επισκέψεις σε επιχειρήσεις, συμμετοχή σε φεστιβάλ, 3d εκτυπώσεις) οι οποίες λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία είτε ακυρώθηκαν είτε ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Το φετινό Σχέδιο Δράσης είχε τίτλο «Φτιάχνω το ΕΠΑΛ που ονειρεύομαι … Vol.II» συνεχίζοντας και βελτιώνοντας δράσεις που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Οι Δράσεις που μπόρεσαν να υλοποιηθούν ήταν οι εξής:

  1. «Ομορφαίνω το ΕΠΑΛ … Vol.II» που στόχο είχε να διορθώσουμε «τα κακώς κείμενα» του σχολικού κτηριακού περιβάλλοντος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσπάθησαν να εντοπίσουν σημεία του σχολείου τα οποία θα μπορούσαμε να διορθώσουμε κι έκαναν ορισμένες παρεμβάσεις/βελτιώσεις προκειμένου να γίνει το σχολικό κτήριο περισσότερο ασφαλές και όμορφο και λιγότερο ενεργοβόρο. Πρότειναν και προχώρησαν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν, όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση υλικών. Ελπίδα και απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αειφορική οπτική στη λειτουργία του σχολείου.
  2. «Βλέπω τον καιρό με άλλα μάτια….». Οι μαθητές/τριες πρότειναν να εγκαταστήσουμε κάμερες που θα δείχνουν, στην ιστοσελίδα του σχολείου, σε ζωντανό χρόνο τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα Καλάβρυτα. Αυτό, σε συνδυασμό με το μετεωρολογικό σταθμό που εγκαταστήσαμε στο πλαίσιο του περυσινού Σχεδίου Δράσης, θα δίνει μια πιο πλήρη εικόνα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του σχολείου, κάτι χρήσιμο ιδιαίτερα τις ημέρες του χειμώνα.
  3. «Δημιουργία Εικονικής Επιχείρησης». Οι μαθητές/τριες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ασχολήθηκαν με τον τρόπο δημιουργίας μιας επιχείρησης, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την έναρξη λειτουργίας της. Η επιχείρηση που «δημιούργησαν» ασχολήθηκε με την εμφιάλωση νερού και με την προσφορά νέων, πρωτότυπων προϊόντων. Μελέτησαν τους τρόπους προμήθειας πρώτων υλών, διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος στην αγορά καθώς και τα οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με ένα τέτοιο εγχείρημα.

 

Η Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.