Πρόγραμμα Comenius

Πρόγραμμα 

 

Γενικά Άρθρα:

Η ομάδα του Comenius

Δείτε εδώ την ομάδα των μαθητών του προγράμματος.

Μιχαέλα Μουτζουρούλια – Τάξη Β’
Θοδωρής Κουτρουμάνης – Τάξη Β’
Ζωή Γκρίντζου – Τάξη Α’
Θεώνη Φιλιππακοπούλου – Τάξη Β’
Γεωργία Σπυροπούλου – Τάξη Α’
Κωνσταντίνα Αραπάκη – Τάξη Α’
Δημήτρης Ζαφείρης – Τάξη Β’
Γιώργος Μυλωνάς – Τάξη Β’
Μαρία Κώστογλου – Τάξη Β’
Κωνσταντίνα Σπανού – Τάξη Β’
Χριστίνα Ρηγοπούλου – Τάξη Β’
Αθηνά Αλεξοπούλου – Τάξη Α’
Νεκτάριος Παπαγιαννόπουλος – Τάξη Α’
Βασιλική Γκρίντζου – Τάξη Β’
Αναστασία Κοντοπούλου – Τάξη Β’
Όλγα Κοντογιώργη – Τάξη Β’
Μελίνα Τριανταφύλλου – Τάξη Β’

Πρόγραμμα "Comenius"

Τι είναι το πρόγραμμα Comenius;

Γενικοί στόχοι της ενέργειας COMENIUS είναι η βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων και της συμβολής στη βελτίωση της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και η προαγωγή της εκμάθησης γλωσσών και της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας (8/2010-8/2012), περιλαμβάνει τουλάχιστον 24 κινητικότητες (δηλ. μεταβάσεις) και ο προϋπολογισμός του είναι 21.000 ευρώ.

 

Τίτλος προγράμματος:

Where have all the bees gone? Πού έχουν πάει όλες οι μέλισσες;

 

Σκοπός προγράμματος:

Το πρόγραμμα έχει στον πυρήνα του κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα με το σκεπτικό ότι οι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοεξαρτώνται.

  • Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια ουσιαστική εταιρική σχέση με εθνικά πάρκα και άλλες οργανώσεις για την ανάλυση και σύγκριση της χλωρίδας και πανίδας, ιδίως των απειλουμένων ειδών.
  • Επικεντρώνεται στον τομέα του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή.
  • Σκοπό έχει επίσης να ενθαρρύνει την κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών και να διασφαλίσει ότι αυτή η κινητικότητα είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για καθένα από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.
  • Μέσα από παρουσιάσεις Power Point, εργαστήρια και την τακτική επικοινωνία μεταξύ των μαθητών, σκοπός είναι τέλος η ανάπτυξη μιας σειράς δεξιοτήτων, από ξένες γλώσσες, επικοινωνία, έως έρευνα, ανάλυση και παρουσίαση.

 

Συμμετέχοντα σχολεία:

1. Schwerin, Γερμανία
2. Toul, Γαλλία
3. Zory, Πολωνία
4. Leon, Ισπανία
5. Sora Frosinone, Ιταλία
6. Vihti, Φινλανδία
7. Καλάβρυτα, Ελλάδα

 

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα:

Έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο για το πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί, σε γενικές γραμμές, στο πρότυπο του Facebook. Συγκεκριμένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα (εκπαιδευτικοί-μαθητές), και ευελπιστούμε και άλλοι οι οποίοι θα ενδιαφερθούν γι’ αυτό, έχουν δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο δίκτυο μέσω του οποίου επικοινωνούν μεταξύ τους, κάνοντας διάλογο επάνω σε θέματα σχετικά με το πρόγραμμα, ανταλλάσσοντας απόψεις, «ανεβάζοντας» φωτογραφίες και βίντεο, σχολιάζοντας συζητήσεις άλλων κ.ο.κ.
Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι http://comeniusbees.ning.com/.

Χρονοδιάγραμμα του υπόλοιπου προγράμματος (μέχρι 8/2012):

  • Φθινόπωρο 2011: Συνάντηση στην Ισπανία
  • Άνοιξη 2012: Συνάντηση στη Γαλλία και τη Φινλανδία
  • Τελική συνάντηση συντονιστών στην Πολωνία.

Εξυπακούεται ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι και η διάχυση των αποτελεσμάτων του στη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία μέσω διαφόρων τρόπων όπως παρουσίαση, ιστοσελίδα, έκδοση φυλλαδίου, αφίσας κτλ.

Για το Σχολικό Έτος: 2010-2011

Επίσκεψη στο Βερολίνο-Σβερίν

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη 6 μαθητριών της Β τάξης στο Βερολίνο και τη Σβερίν της Γερμανίας από τις 5 έως τις 11 Μαΐου στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius με τίτλο Where Have All the Bees Gone? που πραγματοποιεί το σχολείο μας.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Για το Σχολικό Έτος: 2011-2012

Επίσκεψη στην Φινλανδία (Βίχτι)

Από τις 18 έως τις 24 Ιανουαρίου 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Βίχτι της Φινλανδίας με έξι μαθήτριες της Β? τάξης. Εκεί, είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν από οικογένειες και να γνωρίσουν τις καθημερινές συνήθειές τους από κοντά. Επίσης, απέκτησαν επαφές με μαθητές από τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, και Φινλανδία).

Επίσκεψη στην Ισπανία (Λεόν)

Από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου 2011, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πόλη Λεόν της Ισπανίας με πέντε μαθητές και μαθήτριες της Γ? τάξης. Εκεί, είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν από οικογένειες και να γνωρίσουν τις καθημερινές συνήθειές τους από κοντά. Επίσης, απέκτησαν επαφές με μαθητές από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Φινλανδία).

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη εδώ.