19 Μάι Εκπαίδευση για τα εγκλήματα πολέμου: “Τα Καλάβρυτα είναι καθήκον”
Στη μικρή πόλη των Καλαβρύτων στην Πελοπόννησο, τιμάται χρόνο με το χρόνο η σφαγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία οι Γερμανοί κατακτητές δολοφόνησαν εκατοντάδες ανθρώπους. Ακόμη και ως συνταξιούχος, ο εκπαιδευτικός Willi Bischoff ενημερώνει τους Γερμανούς μαθητές σε εκπαιδευτικά ταξίδια για τα εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ στην Ελλάδα.
Από τον Klaus Holdefehr
“Ντράπηκα”, αρχίζει η 72χρονη Ingrid Bischoff την αφήγηση της πρώτης της επίσκεψης στα Καλάβρυτα, μια μικρή, με υψόμετρο 750 μέτρα, πόλη στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου. “Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τότε δεν είχαμε ιδέα για το έγκλημα που διέπραξε εκεί η γερμανική Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, προσθέτει ο σύζυγός της Willi Bischoff. “Έμεινα εντελώς άναυδος όταν άκουσα αυτή την ιστορία”. Οι δύο τους ταξιδεύουν στην Ελλάδα πολύ συχνά εδώ και δεκαετίες. Η βάση τους είναι ένα σπίτι στην πλαγιά ενός λόφου πάνω από την Αιγείρα, με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο και τα βουνά του Παρνασσού – περίπου μια ώρα οδήγησης από τη μαρτυρική πόλη πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού.
Το ρολόι της εκκλησίας σταμάτησε
Τα Καλάβρυτα είναι ένας δημοφιλής προορισμός τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα – το καλοκαίρι ως τελικός σταθμός ενός οδοντωτού σιδηρόδρομου που περνάει μέσα από εκπληκτικά περάσματα του Βουραϊκού φαραγγιού, το χειμώνα ως βάση για σκι στις πλαγιές του Χελμού, που υψώνεται μέχρι τα 2.355 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πόλη δεν επιβάλλει στους επισκέπτες το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της. Το γεγονός ότι ο δείκτης του ρολογιού στο καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας δείχνει 2.34 μ.μ. τσαθερά, χρειάζεται κάποια εξήγηση. Εκείνη την ώρα, Γερμανοί στρατιώτες δολοφόνησαν περίπου 500 άνδρες πολίτες στους πρόποδες ενός λόφου περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τη μικρή πόλη – ως “αντίποινα” για τον πυροβολισμό 70 αιχμαλώτων στρατιωτών της Βέρμαχτ από μαχητές της αντάρτικης οργάνωσης ΕΛΑΣ. “Το ηλικιακό κριτήριο ήταν η αρχή της ανάπτυξης του γένους”, διαπίστωσε ο Willi Bischoff κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.
“Μαύρο” κεφάλαιο στην ιστορία
Από το 2005, ένα “Μουσείο Ολοκαυτώματος”, το οποίο δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί, είναι αφιερωμένο στα γεγονότα και τα θύματά τους στο πρώην Δημοτικό σχολείο ακριβώς πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου οι Γερμανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν τον πληθυσμό της μικρής πόλης στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και αργότερα τους χώρισαν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Οι Bischoffs συνειδητοποίησαν το “μαύρο” κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης κατά την πρώτη τους επίσκεψη στα Καλάβρυτα από τον μεγάλο λευκό σταυρό που δεσπόζει στο μνημείο στον τόπο της σφαγής. Αυτή η ιστορία δεν άφησε ποτέ τον Willi Bischoff, του οποίου η καρδιά χτυπάει αρκετά αριστερά. Και έτσι τα Καλάβρυτα έγιναν ο προορισμός της επιλογής του δασκάλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2010, δίδασκε μαθηματικά και φυσική στο γυμνάσιο της περιοχής Odenwald και ζούσε στο Brensbach της Γερμανίας.
στη Γερμανία, τα Καλάβρυτα έγιναν μια ιστορική και παιδαγωγική αποστολή.
Η νεολαία και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος
Από το 1987 και μετά, διατέθηκε στο Γυμνάσιο ως “ξεναγός” για τα ταξίδια μελέτης στην Ελλάδα των ανώτερων τάξεων του σχολείου. Το 2003, το πρόγραμμα “Comenius” της Ευρωπαϊκής Ένωσης του έδωσε την ευκαιρία να οργανώσει ιδιαίτερα εντατικές συναντήσεις. “Comenius” σημαίνει σχολική ανταλλαγή που αποσκοπεί στην εκμάθηση της γλώσσας και στην πληροφόρηση για τη χώρα μέσω στενών προσωπικών επαφών. “Φέτος πέρασα 14 ημέρες στα Καλάβρυτα με τους μαθητές – όπως πάντα, όταν πρόκειται για γλώσσες, περισσότερα κορίτσια από αγόρια“. Συμμετείχαν 18 Έλληνες μαθητές, τέσσερις Έλληνες δάσκαλοι και 26 μαθητές του Michelstadt με τρεις δασκάλους. Ακολούθησαν και άλλα έργα – επίσης σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία. Ο Willi Bischoff εκτιμά ότι μόνο από το γυμνάσιο του Michelstadt συμμετείχαν σχεδόν 600 μαθητές από το 1999 έως το 2009. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρώτων συναντήσεων, οι προσωπικές επαφές αναπτύχθηκαν – για παράδειγμα με τον Βασίλη Σπανό, τον διευθυντή του τοπικού σχολείου, και από το 2005 με τη διεύθυνση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ο Bischoff είναι γεμάτος επαίνους για αυτό το ίδρυμα, το οποίο, από την άποψη της μουσειακής εκπαίδευσης, καλύπτει ένα πολύ έξυπνα σχεδιασμένο φάσμα από την καθημερινή ζωή στην επαρχιακή μητρόπολη πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη φρίκη της 13ης Δεκεμβρίου 1943, χωρίς να παραλείπει τη διατηρημένη σημαία με τη σβάστικα της “ομάδας τιμωρίας” και προσφέροντας έναν αξιοπρεπή χώρο μνήμης των θυμάτων σε μια μεγάλη αίθουσα με κατάλογο όλων των ονομάτων και πολλές φωτογραφίες.
Ο πόλεμος ως εκστρατεία προπαγάνδας
Ο Willi Bischoff εξηγεί τις εκπαιδευτικές του προθέσεις ως εξής: “Για τους μαθητές, οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι συμπατριώτες μου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι σφαγές του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς ακατανόητες για μένα. Δεν ήταν άνθρωποι για μένα, δεν έχω τίποτα κοινό μαζί τους, και κατά συνέπεια απορρίπτω κάθε συνενοχή ή ευθύνη. Σήμερα, σχεδόν όλοι οι μαθητές μεταξύ 14 και 18 ετών αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να καταστήσω σαφές στους μαθητές ότι θα μπορούσαν να είχαν ενεργήσει εξίσου βάναυσα αν συνέπιπταν δύο συνθήκες:
Ο πόλεμος, ο οποίος κάνει τους ανθρώπους απίστευτα βίαιους – ειδικά τους νέους και απογοητευμένους σαδιστές που δεν έχουν οικογένειες. Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας: στον πόλεμο πρέπει να προστεθεί μια προπαγανδιστική εκστρατεία που διαιρεί τον κόσμο σε καλό και κακό και που οδηγεί στο να μη θεωρούνται πλέον οι “κακοί” ως (συν)άνθρωποι. Στους αρχαίους πολέμους -για παράδειγμα, στη μάχη για την Τροία- αυτός ο δεύτερος παράγοντας συχνά δεν υπήρχε, παρά την όλη κτηνωδία- ο αντίπαλος θεωρούνταν επίσης άνθρωπος, όπως αποδεικνύουν τα αρχαία δράματα”.
Ο Willi Bischoff ενδιαφέρεται επίσης να μεταφέρει τη διαφορά μεταξύ ενοχής και ευθύνης: “Οι μαθητές δεν είναι σίγουρα ένοχοι, αλλά φέρουν ευθύνη ως απόγονοι αυτών των δραστών”.
Καμία προηγούμενη γνώση
Τέλος, πολύ αξιόλογες είναι οι σκέψεις του για το ρόλο των Ελλήνων ανταρτών στη γερμανική ιστορία: “Θέλω οι μαθητές να τους είναι ευγνώμονες γιατί ο αγώνας και οι θυσίες τους συνέβαλαν στην ήττα των φασιστών. Μόνο χάρη σε αυτή τη νίκη οι νέοι μπορούν σήμερα να ζουν σε ένα σχετικά δημοκρατικό περιβάλλον και ευημερία”. Τι κάνει η αντιπαράθεση με τη φρίκη στους επισκέπτες από τη Γερμανία; “Οι μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καμία προηγούμενη γνώση για τις θηριωδίες των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων, είναι ως επί το πλείστον τρομοκρατημένοι, επηρεασμένοι. Δεν τους είναι σαφές τι μπορεί να κάνει ο πόλεμος και η προπαγάνδα στους ανθρώπους – ότι οι στρατιώτες μπορούν να τους μετατρέψουν σε κτήνη. Επιπλέον, οι μαθητές αρχικά δυσκολεύονται να διακρίνουν την “ενοχή” από την “ευθύνη”. Τέλος, αρχικά απορρίπτουν ως επί το πλείστον τα ελληνικά αιτήματα για αποζημιώσεις, τα οποία δικαιολογούνται επίσης από τις σφαγές της γερμανικής Βέρμαχτ. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτές είναι απολύτως δικαιολογημένες”.
Κατάλληλο για περαιτέρω αποστολές
Από τη σκοπιά του Willi Bischoff, οι μαθητές -ως η γενιά που ακολουθεί τους δράστες- είναι υπεύθυνοι για το “ποτέ ξανά” στο φασισμό, στον πόλεμο, στη γενοκτονία, στα εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο 73χρονος εκπαιδευτικός συνέχισε να είναι διαθέσιμος και μετά τη συνταξιοδότησή του το 2010 ως “ξεναγός” για τις εκδρομές μελέτης των μαθητών της ανώτερης τάξης του Γυμνασίου του Michelstadt. “Κάθε δύο χρόνια περίπου”, γίνεται ένα τέτοιο ταξίδι.
Το τελευταίο τέτοιο ταξίδι πραγματοποιήθηκε το 2017, αφού η πανδημία Corona στάθηκε εμπόδιο σε τέτοιες επιχειρήσεις. Ο Willi Bischoff, ο οποίος μιλάει από καιρό άπταιστα ελληνικά και έχει ένα μεγάλο ράφι με βιβλία σε αυτή τη γλώσσα στο ελληνικό του σπίτι, είναι αρκετά ικανός για περαιτέρω αποστολές ως ξεναγός. Ο βασικός κανόνας είναι:
“Τα Καλάβρυτα είναι υποχρεωτικά.”
Τι συνέβη το 1943
Στα μέσα Οκτωβρίου 1943, οι αντάρτες κοντά στα Καλάβρυτα κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν μια ομάδα αναγνώρισης της 117ης Μεραρχίας Μαχητικών. Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας απέτυχαν. Ή μήπως το πρόβλημα βρισκόταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο; Ο Willi Bischoff ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ότι ακόμη και ο Αδόλφος Χίτλερ εμπλέκεται στα γεγονότα. Όταν αντιλήφθηκε τον πολιτικό χαρακτήρα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ και της στρατιωτικής πτέρυγας του ΕΛΑΣ, διέκοψε την επαφή με τη δήλωση: “Δεν διαπραγματεύομαι με κομμουνιστές”. Καθώς τα γερμανικά στρατεύματα μάχης πλησίαζαν στο κρησφύγετο με τους αιχμαλώτους Γερμανούς, η ηγεσία του ΕΛΑΣ εκτέλεσε πάνω από 70 Γερμανούς στρατιώτες στις 7 Δεκεμβρίου 1943. Ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για 81 αιχμαλώτους, τρεις από τους οποίους επέζησαν. Ένας από αυτούς ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από τον δήμο Καλαβρύτων. “Οι αιχμάλωτοι έμειναν στην περιοχή Κλειτορία νότια των Καλαβρύτων”, αναφέρει ο Bischoff. “Γρήγορα αδελφοποιήθηκαν με τον τοπικό πληθυσμό και εργάστηκαν γι’ αυτόν. Αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι τοπικοί Αντάρτες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την εντολή του ΕΛΑΣ για την εκκαθάρισή τους. Για το σκοπό αυτό, χρειάστηκε να διαταχθούν δυνάμεις από την περιοχή της Ολυμπίας, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά”.
Προπύργιο της αντίστασης
Η ανακάλυψη των πτωμάτων αυτής της εκκαθάρισης, η οποία αναμφίβολα ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, ώθησε τη διοίκηση της Βέρμαχτ, και συγκεκριμένα τον υποστράτηγο Karl von Le Suire ως διοικητή της 117ης Μεραρχίας Jäger, να σχεδιάσει “μέτρα εξιλέωσης”, τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν άμεσα λόγω έλλειψης επαρκών δυνάμεων. Ο Le Suire ήταν γνωστός για την ανθελληνική του στάση. Του αποδίδονται υβριστικές εκφράσεις όπως „Sauvolk“ δηλαδή λαός ίδιος με γουρούνια, „Nichtstuer, Schieber und Korrupteure“δηλαδή τεμπέληδες, μαυραγορίτες και διεφθαρμένοι.
Στις 25 Νοεμβρίου 1943 διέταξε την “Επιχείρηση Καλάβρυτα”. Οι στόχοι ορίστηκαν ως εξής:
α) Καταστροφή των συμμοριών που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχή.
β) Έρευνα των περιοχών για κομμουνιστές, όπλα, προπαγανδιστικό υλικό κ.λπ.
γ) Δράση αναζήτησης και αντιποίνων για το 5ο /Jg. Rgt. 749, το οποίο διαλύθηκε στην περιοχή Ρότζι στις 18.10.43.
” Τα Καλάβρυτα – τα οποία η διοίκηση της Βέρμαχτ θεωρούσε προπύργιο της αντίστασης – “πρόκειται να ισοπεδωθούν”.
Έκθεση σύγχρονων μαρτύρων
Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, η 117η Μεραρχία Jäger εισέβαλε στη μικρή πόλη. Όλος ο πληθυσμός διατάχθηκε να συγκεντρωθεί στο σχολείο. Εκεί οι “άνδρες” – επίσημα άνω των δώδεκα ετών, πρακτικά σύμφωνα με το κριτήριο της σωματικής ανάπτυξης και της τριχοφυΐας – διαχωρίστηκαν από τις γυναίκες και τα παιδιά, οδηγήθηκαν σε έναν κοντινό λόφο με τη διαβεβαίωση της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας και εκτελέστηκαν με πολυβόλα. Παρόλο που η Σύμβαση της Γενεύης δεν αποδοκιμάζει ουσιαστικά τέτοιες “τιμωρητικές ενέργειες” και επίσης δεν δίνει αριθμητικές ποσοστώσεις για τον αριθμό των ομήρων που εκτελούνται για “εξιλέωση”, αυτή η μαζική δολοφονία του άμαχου πληθυσμού αποτελεί αναμφίβολα μια ακόμη μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ό,τι ο πυροβολισμός των Γερμανών αιχμαλώτων από τους Αντάρτες. Πιο απλά: ήταν ένα έγκλημα πολέμου. Τα σπίτια του οικισμού πυρπολήθηκαν, τα ζώα επιτάχθηκαν, τα τιμαλφή λεηλατήθηκαν. Οι Γερμανοί στρατιώτες κατέστρεψαν και άλλα χωριά της περιοχής και τα μοναστήρια. Στα Καλάβρυτα, το σχολείο έπιασε φωτιά, αλλά οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν, “και δεν ήταν πρόθεση της Βέρμαχτ να τους κάψει ζωντανούς”, λέει ο Willi Bischoff. Μόνο λίγοι από τους άνδρες επέζησαν, “προστατευόμενοι” από τους σωρούς των πτωμάτων που βρίσκονταν από πάνω τους. Όλοι αυτοί οι άμεσοι αυτόπτες μάρτυρες έχουν πεθάνει, αλλά οι μαρτυρίες τους έχουν καταγραφεί σε βιβλία και εν μέρει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Ανίκανη δικαιοσύνη
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του “Enterprise Kalavrita” αμφισβητείται ακόμη και σήμερα. Το σωζόμενο πολεμικό ημερολόγιο της 117ης Jägerdivision αναφέρει 696 μέλη του άμαχου πληθυσμού που δεν συμμετείχαν στις μάχες. Ο Willi Bischoff, ωστόσο, είναι της γνώμης ότι ο στρατιωτικός ιστορικός Frank Hermann Meyer ερεύνησε τον αριθμό με αρκετή ακρίβεια.
745 δολοφονήθηκαν – συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων από τα κοντινά χωριά, των υπαλλήλων του σιδηροδρόμου και των μοναχών του Mega Spiläo“. Η γερμανική δικαιοσύνη αποδείχθηκε ανίκανη να τιμωρήσει νομικά αυτό το έγκλημα. Το 1972, για παράδειγμα, η εισαγγελία του Μπόχουμ (Bochum) διέκοψε τις έρευνές της εναντίον ενός από τους συνεργούς με το σκεπτικό ότι η εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου αριθμού αμάχων δεν ήταν παράνομη ως αντίποινα ενόψει των προηγούμενων εκτελέσεων αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τους αντάρτες και άλλων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από αυτούς, αλλά αποτελούσε δραστική αναφορά στις διατάξεις των Συμβάσεων της Γενεύης.
Aufklärung über Kriegsverbrechen: „Kalavryta ist Pflicht“
In der Kleinstadt Kalavryta auf der Peloponnes gedenkt man Jahr für Jahr des Massakers im Zweiten Weltkrieg, bei dem die deutschen Besatzer hunderte Menschen ermordeten. Der Pädagoge Willi Bischoff informiert auch als Pensionär deutsche Schülerinnen und Schüler auf Studienreisen über Verbrechen der Wehrmacht in Griechenland.
Von Klaus Holdefehr
„Ich habe mich geschämt“, beginnt die 72-jährige Ingrid Bischoff die Schilderung ihres ersten Besuchs in Kalavryta, einem hoch gelegenen Kleinstädtchen im Nordwesten der Peloponnes-Halbinsel. „Das war Anfang der 80er Jahre, und wir hatten damals keine Ahnung von dem Verbrechen, das die deutsche Wehrmacht dort während des Zweiten Weltkriegs begangen hat“, ergänzt ihr Gatte Willi Bischoff. „Ich war völlig von den Socken, als ich dann diese Geschichte hörte.“ Die beiden reisen seit Jahrzehnten mit großer Offenheit durch Griechenland. Ihre Basis ist ein Haus am Hang oberhalb von Aigeira, mit Blick auf den Golf von Korinth und das Parnassos-Gebirge – etwa eine Autostunde entfernt von dem Märtyrer-Städtchen oberhalb der Vouraïkos-Schlucht.
Die Turmuhr blieb stehen
Kalavryta ist sommers wie winters ein beliebter Ausflugsort – im Sommer als Endstation einer Zahnradbahn, die atemberaubende Schluchtpassagen durchfährt, im Winter als Basis für den Skisport an den Hängen des bis zu 2.355 Höhenmetern aufragenden Chelmós. Das Städtchen drängt den Besuchern das finstere Kapitel seiner Geschichte nicht auf. Dass das Zifferblatt am Turm der zentralen Kirche jahraus, jahrein 14.34 Uhr zeigt, bedarf der Erläuterung. Zu dieser Stunde ermordeten deutsche Soldaten am Fuß eines Hügels etwa einen Kilometer außerhalb des Städtchens über 500 männliche Zivilisten – als „Vergeltung“ für die Erschießung von 70 gefangenen Wehrmachtssoldaten durch Kämpfer der Partisanen-Organisation ELAS. „Das Alterskriterium war der beginnende Bartwuchs“, hat Willi Bischoff bei seinen Nachforschungen in Erfahrung gebracht.
„Schwarzes“ Geschichtskapitel
Dem Geschehen und seinen Opfern ist seit 2005 ein kaum zu übersehendes „Holocaust-Museum“ in der ehemaligen Schule direkt oberhalb des Bahnhofs gewidmet, in der die deutschen Soldaten am 13. Dezember 1943 die Bevölkerung des Städtchens zusammengetrieben hatten, um sie später nach Geschlecht und Alter zu trennen. Die Bischoffs wurden bei ihrem ersten Besuch in Kalavryta durch das große weiße Kreuz, das die Gedenkstätte am Ort des Massakers dominiert, auf das „schwarze“ Kapitel der Ortsgeschichte hingewiesen. Diese Geschichte hat Willi Bischoff, dessen Herz ziemlich weit links schlägt, nicht mehr losgelassen. Und so wurde Kalavryta für den 2010 pensionierten Lehrer, der am Gymnasium des Odenwaldkreises Mathe und Physik unterrichtete und in Deutschland seinen
Wohnsitz in Brensbach hatte, zum historischen und pädagogischen Auftrag.
Jugend und Zweiter Weltkrieg
Ab 1987 hat er sich am Gymnasium als „Reiseleiter“ für Studienfahrten von Oberstufenklassen nach Griechenland zur Verfügung gestellt. 2003 bot ihm das „Comenius“-Programm der Europäischen Union Gelegenheit, ganz besonders intensive Begegnungen zu organisieren. „Comenius“ steht für einen Schüleraustausch, der Spracherwerb und landeskundliche Information durch enge persönliche Kontakte zum Ziel hat. „In diesem Jahr war ich mit den Schülern – wie immer, wenn es um Sprachen geht, mehr Mädchen als Jungen – 14 Tage in Kalavryta.“ Beteiligt waren 18 griechische Schüler, vier griechische Lehrer sowie 26 Michelstädter Schüler mit drei Lehrern. Weitere Projekte folgten – auch in Zusammenarbeit mit weiteren europäischen Schulen. Willi Bischoff schätzt, dass allein vom Michelstädter Gymnasium von 1999 bis 2009 annähernd 600 Schüler teilgenommen haben. Schon bei den ersten Begegnungen sind persönliche Kontakte gewachsen – etwa zu Vassilis Spános, dem Leiter der örtlichen Schule, und seit 2005 auch zur Leitung des Holocaust-Museums. Bischoff ist voll des Lobes für diese Einrichtung, die aus museumspädagogischer Sicht einen sehr klug gestalteten Bogen vom Alltagsleben in der Provinzmetropole vor dem Zweiten Weltkrieg bis hin zum Schrecken des 13. Dezember 1943 spannt, dabei auch die erhaltene Hakenkreuz-Fahne des „Straftrupps“ nicht ausspart und in einer großen Halle mit Auflistung aller Namen und zahlreichen Fotos einen würdigen Ort zum Gedenken an die Opfer bietet.
Krieg als Propagandafeldzug
Seine pädagogischen Absichten erklärt Willi Bischoff so: „Als Schüler waren mir die Untaten meiner Landsleute im Zweiten Weltkrieg und die Holocaust- Massaker völlig unverständlich. Das waren für mich keine Menschen, mit denen hatte ich nichts gemein, folglich lehnte ich auch jegliche Mitschuld und Mitverantwortung ab. Genauso reagieren heute fast alle Schüler im Alter von 14 bis 18 Jahren. Ich will den Schülern klar machen, dass sie genauso brutal hätten handeln können, wenn zwei Bedingungen zusammentreffen würden: Krieg, der Menschen unglaublich verrohen lässt – besonders junge und frustrierte Sadisten, die keine Familien haben. Aber es gibt noch einen zweiten wichtigen Faktor: Zum Krieg muss ein Propagandafeldzug hinzukommen, der die Welt in Gut und Böse einteilt und der dazu führt, dass die ,Bösen‘ nicht mehr als (Mit-) Menschen angesehen werden. In den antiken Kriegen – etwa dem Kampf um Troja – war trotz aller Brutalität dieser zweite Faktor oft nicht vorhanden, der Gegner wurde auch als Mensch angesehen, wie die antiken Dramen belegen.“
Außerdem geht es Willi Bischoff darum, den Unterschied zwischen Schuld und Verantwortung zu vermitteln: „Schuldig sind die Schüler gewiss nicht, aber auf ihnen lastet eine Verantwortung als Nachfahren dieser Täter.“
Keine Vorkenntnisse
Sehr bemerkenswert sind schließlich seine Gedanken zur Rolle der griechischen Partisanen in der deutschen Geschichte: „Ich will erreichen, dass die Schüler ihnen dankbar sind, weil ihr Kampf und ihre Opfer mit dazu beigetragen haben, dass die Faschisten besiegt wurden. Nur durch diesen Sieg können die Schüler heute in einer relativ demokratischen Umgebung und in Wohlstand leben.“ Was bewirkt die Konfrontation mit dem Grauen bei den Besuchern aus Deutschland? „Die Schüler, die fast keine Vorkenntnisse der Untaten der Naziwehrmacht haben, sind meist entsetzt, betroffen. Ihnen ist dabei unklar, was Krieg und Propaganda bei Menschen bewirken können – dass Soldaten zu Bestien verrohen können. Außerdem kämpfen die Schüler zunächst mit dem Unvermögen, zwischen „Schuld“ und „Verantwortung“ zu unterscheiden. Schließlich lehnen sie zunächst die auch mit den Massakern der deutschen Wehrmacht begründeten griechischen Entschädigungsforderungen zunächst meist ab. Ich halte diese jedoch fürabsolut berechtigt.“
Fit für weitere Einsätze
Verantwortlich sind die Schüler – als die den Tätern nachfolgende Generation – aus Willi Bischoffs Sicht für das „Nie wieder“ zu Faschismus, zu Krieg, Völkermord, zu Verbrechen an der Zivilbevölkerung. Deshalb stellte sich der 73-Jährige auch über den Zeitpunkt seiner Pensionierung 2010 hinaus als „Reiseleiter“ für Studienreisen von Oberstufenschülern des Gymnasiums in Michelstadt weiterhin zur Verfügung. „So etwa alle zwei Jahre“ fand eine
solche Reise statt – zuletzt 2017, dann stand die Corona-Pandemie solchen Unternehmungen entgegen. Willi Bischoff, der längst fließend Griechisch spricht und in seinem griechischen Haus ein großes Regal mit Büchern in dieser Sprache stehen hat, ist fit
genug für weitere Einsätze als Fremdenführer. Grundsätzlich gilt dabei:
„Kalavryta ist Pflicht.“
Was geschah im Jahre 1943
Mitte Oktober 1943 gelang es den „Andártes“ (Partisanen) in der Nähe von Kalavryta, einen Aufklärungstrupp der 117. Jägerdivision gefangen zu nehmen. Verhandlungen über einen Gefangenenaustausch unter Einschaltung der griechisch-orthodoxen Kirche scheiterten. Oder war das Problem auf viel höherer Ebene angesiedelt? Willi Bischoff will bei seinen Forschungen herausgefunden haben, dass selbst Adolf Hitler mit den Vorgängen befasst war. Als ihm der politische Charakter der Widerstandsorganisation EAM und ihres militärischen Flügels ELAS bekannt geworden sei, habe er den Kontakt mit der Aussage abgebrochen: „Mit Kommunisten verhandle ich nicht.“ Als deutsche Kampftruppen dem Versteck mit den gefangenen Deutschen näher rückten, ließ die ELAS-Führung am 7. Dezember 1943 über 70 deutsche Soldaten exekutieren. In manchen Quellen ist von 81 Gefangenen die Rede, von denen drei überlebt haben. Einen von ihnen hat die Gemeinde Kalavryta zum Ehrenbürger ernannt. „Die Gefangenen hielten sich in der Gegend von Klitoria südlich von Kalavryta auf“, berichtet Bischoff. „Sie haben sich rasch mit der ortsansässigen Bevölkerung verbrüdert und für sie gearbeitet. Das war wohl der Grund, warum heimische Andartes sich geweigert haben, den ELASBefehl zu ihrer Liquidation umzusetzen. Dafür mussten dann Kräfte aus der rund 100 Kilometer entfernten Gegend von Olympia herbeibefohlen werden.“
Hochburg des Widerstands
Die Entdeckung der Leichen dieser zweifellos völkerrechtswidrigen Liquidation veranlasste das Wehrmachtskommando, namentlich Generalmajor Karl von Le Suire als Kommandeur der 117. Jägerdivision, zur Planung von „Sühnemaßnahmen“, die aber mangels ausreichender Kräfte nicht sofort umgesetzt wurden. Le Suire war bekannt für seine antigriechische Einstellung. Ihm werden Schimpfkanonaden wie das „Sauvolk“ der „Nichtstuer, Schieber und Korrupteure“ zugeschrieben. Am 25. November 1943 ordnete er das „Unternehmen Kalavrita“ an. Als Ziele wurden definiert:
„a) Vernichtung der in den genannten Räumen befindlichen Banden.
b) Durchsuchung der Ortschaften nach Kommunisten, Waffen, Propagandamaterial usw.
c) Such- und Vergeltungsaktion für das am 18.10.43 in Gegend Roji aufgeriebene 5./Jg. Rgt. 749.“ Kalavryta – das dem Wehrmachtskommando als eine Hochburg des Widerstands galt – „ist dem Erdboden gleichzumachen.“
Zeitzeugen berichten
Am 13. Dezember 1943 fiel die 117. Jägerdivision im Städtchen ein. Der gesamten Bevölkerung wurde befohlen, sich in der Schule zu versammeln. Dort wurden die „Männer“ – offiziell ab einem Alter von über zwölf Jahren, praktisch nach dem Kriterium des Bartwuchses – von Frauen und Kindern getrennt, unter Zusicherung von Leib und Leben zu einem nahen Hügel geführt und dort mit Maschinengewehren exekutiert. Obwohl die Genfer Konvention solche „Strafaktionen“ nicht grundsätzlich missbilligt und auch keine Zahlenquoten für die Zahl der Geiseln angibt, die zur „Sühne“ liquidiert werden, ist dieser Massenmord an der Zivilbevölkerung ebenso zweifellos ein noch größerer Verstoß gegen das Völkerrecht wie die Erschießung der deutschen Gefangenen durch die Andartes – schlicht: ein Kriegsverbrechen. Die Häuser der Siedlung wurden angesteckt, das Vieh requiriert, Wertsachen geplündert. Auch in anderen Dörfern der Region und den Klöstern wütete die deutsche Soldateska. In Kalavryta fing die Schule Feuer, doch Frauen und Kinder konnten sich befreien, „und es war auch nicht die Intention der Wehrmacht, sie bei lebendigem Leib zu verbrennen“, sagt Willi Bischoff. Von den Männern überlebten nur wenige, „geschützt“ durch die über ihnen liegenden Leichenberge. Alle diese direkten Zeitzeugen sind inzwischen verstorben, ihre Berichte sind aber in Büchern und zum Teil auch im Holocaust- Museum dokumentiert.
Unfähige Justiz
Die Gesamtzahl der Opfer des „Unternehmens Kalavrita“ ist bis heute umstritten. Im erhalten gebliebenen Kriegstagebuch der 117. Jägerdivision ist von 696 Angehörigen der an Kämpfen unbeteiligten Zivilbevölkerung die Rede. Willi Bischoff ist jedoch der Meinung, dass der Militärhistoriker Frank Hermann Meyer die Zahl ganz genau recherchiert habe. „Er kommt
auf 745 Ermordete – die Opfer der nahegelegenen Dörfer, der Bediensteten der Bahn und der Mönche von Mega Spiläo mit eingerechnet.“ Die deutsche Justiz hat sich als unfähig erwiesen, dieses Verbrechen juristisch zu ahnden. So hat die Staatsanwaltschaft Bochum 1972 ihre Ermittlungen gegen einen der Mittäter mit der Begründung eingestellt, die Erschießung einer so großen Zahl von Zivilisten sei angesichts der vorangegangenen Erschießung gefangener deutscher Soldaten durch die Partisanen und andere Verstöße derselben gegen das Völkerrecht als Repressalie nicht rechtswidrig, sondern als drastischer Hinweis auf die Bestimmungen der Genfer Konvention geradezu notwendig gewesen.
Η εφημερίδα: Griechenland Zeitung