Η φετινή “σοδειά” του σχολείου μας

Η φετινή “σοδειά” του σχολείου μας

Το τέλος του Αυγούστου δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το τέλος της αγωνίας χιλιάδων μαθητών που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και των γονιών και εκπαιδευτικών τους. Για το σχολείο μας, το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων, για μια ακόμα χρονιά, συνεχίζοντας την παράδοση, η αγωνία έληξε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές που υπέβαλλαν μηχανογραφικό δελτίο, πέρασαν το κατώφλι του Πανεπιστημίου. Δεκατέσσερις μαθήτριες και μαθητές, μαζί με δύο προηγούμενων ετών με το 10%, είναι ήδη φοιτητές. Το ποσοτικό αποτέλεσμα έρχεται να συμπληρώσει και το ποιοτικό, αφού σχεδόν όλες και όλοι πέρασαν σε σχολές που ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους. Και το φετινό αποτέλεσμα, έρχεται να ενισχύσει  την πεποίθηση για την αναγκαιότητα υποστήριξης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση των μικρών περιφερειακών σχολείων.

  • Άμεση και μόνιμη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες
  • Χρηματοδότηση για την αλλαγή του απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού
  • Ενίσχυση με υλικό και προσωπικό δομών μάθησης (βιβλιοθήκες, εργαστήρια κλπ)
  • Στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Οι παραπάνω ενέργειες είναι αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς η λειτουργία των σχολείων αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες ενός Δημοτικού προγράμματος με το βλέμμα στο μέλλον. Άλλωστε τα θετικά αποτελέσματα των μαθητών των σχολείων ενός Δήμου, είναι προστιθέμενη αξία στη μόρφωση και την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου όλων των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας.

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί πεποίθηση ότι είναι επαγγελματική πανάκεια. Είναι το επόμενο βήμα στην πορεία προς τη μόρφωση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και που για όποιες μαθήτριες και όποιους μαθητές δεν τα κατάφεραν υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες ή επιλογές.

Τα συγχαρητήρια όλων μας ανήκουν σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2021 από το σχολείο μας, μετά από ένα δωδεκαετή σχολικό αγώνα, του οποίου μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και επίπονα, κυρίως ψυχικά. Ανήκουν επίσης σε όλους τους γονείς που στήριξαν τις επιλογές των παιδιών τους μέσα σε αυτόν τον δύσκολο και για εκείνους αγώνα.

Τέλος, οι αυτονόητες για πολλούς ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό του σχολείου μας, σχολική επιτροπή του Δήμου κ.ά. εκφράζονται πλεονασματικά, αλλά ανθρώπινα και με χαρά καθώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι και οφείλουμε να προσπαθούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

 

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων

του ΓΕΛ Καλαβρύτων