Πέμπτη, 23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου 2020

Πέμπτη, 23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου 2020

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra) και ο άγγλος δραματουργός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare).  Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Φιλοδοξία στο σημερινό εορτασμό δεν αποτελεί μια ακόμα «παγκόσμια ημέρα του …» αλλά η υπενθύμιση ότι και στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε, η «μυρωδιά» από το χαρτί του βιβλίου είναι αναντικατάστατη, όπως αναντικατάστατο είναι και το αποτύπωμά του στην γνώση μας….

                                                

Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία

«Τα βιβλία είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο» Νικηφόρος Βρεττάκος

 

“Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη,  έχεις όλα όσα σου χρειάζονται” έλεγε ο Κικέρων.

 

Το σχολικό συγκρότημα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαβρύτων, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας μας. Κατανέμεται σε τρείς αίθουσες. Η Σχολική μας Βιβλιοθήκη διανύει μία περίοδο πενήντα ετών γόνιμης και δημιουργικής λειτουργίας. Δημιουργήθηκε μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στις 13-12-1943, από ανθρώπους-ευεργέτες της πόλης και της επαρχίας μας, με κύριο στόχο να «περιθάλψει» πνευματικά τα απορφανισμένα παιδιά αλλά και τα αγροτόπαιδα της επαρχίας μας. Ένα σύνολο ανθρώπων επωμίσθηκαν αυτό το έργο και εργάσθηκαν ανιδιοτελώς και αφειδώς τόσο ποσοτικά –εξοπλισμός, βιβλία- όσο και ποιοτικά -να αποκτήσουν οι νέοι μας εφόδια στη ζωή, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσει η ζωή τους πνευματικό περιεχόμενο και προσανατολισμό.

Αίθουσα: Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου
Οφείλει τη δημιουργία της στον εκ Λειβαρτζίου καταγόμενο Δωρητή και Ευεργέτη της επαρχίας μας Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο. Σε εποχές δύσκολες η Βιβλιοθήκη αυτή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους πάλαι ποτέ μαθητές του εξαταξίου Γυμνασίου καθώς και στους Καθηγητές τους. Σήμερα αριθμεί 11.500 τίτλους βιβλίων καθώς έχει εμπλουτιστεί από αγορές και διάφορες δωρεές: Βουλή των Ελλήνων, Γενική Γραμματεία Ισότητας, Σχολική Επιτροπή Δήμου Καλαβρύτων, Παγκαλαβρυτινή Ένωση, Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, Γερμανική σχολή Αθηνών, προσωπική βιβλιοθήκη του Ι. Αλευρά, Διεθνές Ίδρυμα Λένας Στρέφη και Γιάννη Κουτσοχέρα, Ιωάννη Ανδρικόπουλο, Ίδρυμα Κ. Ουράνη, Σύλλογο Διάδοσης του Βιβλίου, Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Εκδοτικούς οίκους, Γ. Πλιατσούκα, Φωτεινή Γκομόζια, Μώτο Αντώνιο, Αθηνά Κουλουμπή-Σοκορέλη, Ειρήνη Ραγιά, Παναγιώτη Παπαναγιώτου, Ελεονώρα Λιάκου, Αγγελική Αντωνοπούλου (Συλλογή Λάμπη Λούκου).

Αίθουσα: Επίδαυρος
Είναι μία από τις 32 Σχολικές Βιβλιοθήκες την οργάνωση των οποίων είχε αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πατρών με την επωνυμία «Ανάπτυξη της εφαρμογής του δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στους νομούς Αχαΐας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ», στο πλαίσιο του Β΄ Κ.Π.Σ., υπό την αιγίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Αριθμεί 5.400 τίτλους βιβλίων, CD, VIDEO.

Αίθουσα: Σοφία-Χριστίνα Μιχαηλίδη
Περιλαμβάνει την προσωπική συλλογή βιβλίων, μουσικών CD και δίσκων της πρόσφατα εκλιπούσης Σοφίας-Χριστίνας Μιχαηλίδη, που οι γονείς της, τιμώντας τη Μνήμη της, ευγενικά προσέφεραν στη Σχολική μας Κοινότητα. Αριθμεί 3.000 τίτλους βιβλίων, 700 μουσικά CD και 300 μουσικούς δίσκους βινυλίου.

Τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζεται συνεχώς από πολλές προσφορές συμπατριωτών μας από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η συλλογή της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι μηχανοργανωμένη στα προγράμματα ΑΒΕΚΤ-BOOKS και ταξιθετημένη σύμφωνα με το σύστημα DEWEY. Αριθμεί περίπου 20.000 τίτλους, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που καλύπτουν όλους τους τομείς του πνευματικού και επιστημονικού επιστητού. Είναι επαρκώς εξοπλισμένη με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (CD – CD Roms – cassettes και video cassettes). Στην ιστοσελίδα http://lyk-kalavr.ach.sch.gr/lib/search.php μπορείτε να αναζητήσετε τον πλήρη κατάλογο των βιβλίων και του λοιπού υλικού που διαθέτει βρίσκεται on-line και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν μέσω του συνδέσμου «Αναζήτηση βιβλίων». Η βιβλιοθήκη μας διαθἐτει χιλιάδες βιβλία διαφόρων κατηγοριών και απευθύνεται όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η βιβλιοθήκη μας είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Εκτός του ότι πολλοί βιβλιόφιλοι Καλαβρυτινοί πολίτες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μέλη της, συνεργάζεται ισότιμα και με άλλα πνευματικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς στην ανάληψη κοινών πνευματικών και πολιτιστικών δράσεων όπως π.χ. την έκδοση βιβλίων, την οργάνωση εκδηλώσεων κ.ά.

Πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας είναι η μόνιμη στελέχωσή της. Ευελπιστούμε, με τη συνεργασία της Δημοτικής αρχής, να καταφέρουμε να καταστήσουμε τη Σχολική Βιβλιοθήκη, το μοναδικό και σημαντικότερο πνευματικό φάρο του Δήμου Καλαβρύτων, μόνιμα ανοιχτό παράθυρο, στη γνώση και τον πολιτισμό.