Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των  Ολοκαυτωμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου από τους ναζί. Η 27η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία από τον σοβιετικό στρατό το 1945.

Τα κάτοικοι των Καλαβρύτων βίωσαν το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα στην Ελληνική Επικράτεια, με την εκτέλεση όλων των αντρών, ακόμα και μικρών αγοριών. Έτσι η μνήμη των θυμάτων είναι μια καθημερινή πράξη στη σκέψη κάθε Καλαβρυτινής και κάθε Καλαβρυτινού, αφού ο Τόπος της Εκτέλεσης και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι μέρος της αδιάλειπτης καθημερινότητάς τους.  Και στα σχολεία μας που βρίσκονται στη σκιά των χώρων Μνήμης , υπάρχει μέριμνα για την υπενθύμιση του εγκλήματος του ναζιστικού καθεστώτος στην πόλη μας.

Ταυτόχρονα η προσπάθεια των σχολείων μας επεκτείνεται στην εμπέδωση αντιναζιστικής αλλά και κάθε μορφής αντί-ολοκληρωτικής ιδεολογίας στους μαθητές μας. Μια σημαντική στιγμή ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητριών-τών της Γ΄ τάξης τών ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ Καλαβρύτων το Νοέμβριο του 2018 στο στρατόπεδο συγκέντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία.