11 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

11 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της  UNICEF η σημερινή μέρα, 11 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Τα παιδιά ως τα νεότερα μέλη των κοινωνιών, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για το μέλλον της ανθρωπότητας στο σύνολό της αλλά στους επιμέρους τομείς της (πολιτισμός, οικονομία, περιβάλλον, υγεία κ.ά.). Αυτά θα αναλάβουν τις τύχες της, να διατηρήσουν ή θα αλλάξουν τα καλώς και κακώς κείμενα. Αυτά όταν θα γίνουν ενήλικες θα έχουν τη δύναμη για να φτιάξουν μια Ανθρώπινη Ανθρωπότητα. Έτσι λοιπόν, εμείς οι ενήλικες και “μυαλωμένοι” αν πραγματικά θέλουμε να είναι ευοίωνες οι προοπτικές των απογόνων μας και να είμαστε ευτυχισμένοι αφού η ευτυχία έχει άμεση σχέση με τις ορθές [ευ] πράξεις ενός ανθρώπου θα πρέπει “Eυ  πράττομεν”. Και να ενεργούμε σωστά σε κάθε στιγμή της ζωής μας, στοχεύοντας καταρχήν στο θετικό αποτύπωμα της δικής μας παρουσίας στη γη. Αλλά περισσότερο θα πρέπει να στοχεύουμε στο μέλλον των δικών μας ανθρώπων και όλων των συνανθρώπων. Και να μην ξεχνάμε ότι η κάθε στιγμιαία στάση μας και συμπεριφορά μας, παιδαγωγεί τα παιδιά που μας παρακολουθούν στενά σε κάθε μας βήμα. Γι’ αυτό η σημερινή μέρα  υπάρχει να  υπενθυμίζει σε όλους μας, την καθημερινή και αδιάλειπτη υποχρέωση και τον παιδαγωγικό ρόλο για ένα βιώσιμο και ανθρώπινο κόσμο.  Γιατί έτσι κι αλλιώς  Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα….”.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Ο Δεκάλογος των δικαιωμάτων του παιδιού

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. (Πηγή UNICEF)

ΣΥΝ 1_Οδηγίες για προστασία στο διαδίκτυο

ΣΥΝ 2 Σεξ_κακοποίηση

ΣΥΝ 3 Sexual Abuse girl

ΣΥΝ 4 για ενδοοικογενειακή βία

Συνήγορος του πολίτη