“ Τα πέτρινα γεφύρια των Καλαβρύτων , σημάδια του παρελθόντος , μνημεία του παρόντος”

“ Τα πέτρινα γεφύρια των Καλαβρύτων , σημάδια του παρελθόντος , μνημεία του παρόντος”

Στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί η Α’ τάξη του Γυμνασίου Καλαβρύτων κατά το σχολικό έτος 2023 -24 με τίτλο: “ Τα πέτρινα γεφύρια των Καλαβρύτων , σημάδια του παρελθόντος , μνημεία του παρόντος” , η περιβαλλοντική ομάδα πραγματοποίησε στις 27/05/2024 περιήγηση γνωριμίας με κάποια καλοδιατηρημένα πέτρινα γεφύρια που πραγματικά κοσμούν το Δήμο μας. Την ομάδα συνόδευσαν οι συντονίστριες καθηγήτριες του προγράμματος, κ. Γεωργακοπούλου Θεοδώρα και κ. Δεσποτοπούλου Κωνσταντίνα.

Οι μαθητές πέρασαν από το πανέμορφη Αροανία ( Σοποτό), επισκέφτηκαν την Ψωφίδα , όπου θα θαύμασαν από κοντά το πέτρινο γεφύρι της περιοχής , την αρχιτεκτονική καθώς και τον τρόπο του κτισίματός του και κατέληξαν στο Λειβάρτζι, όπου και εκεί επισκέφτηκαν το γεφύρι στην είσοδο του χωριού αλλά και το ξακουστό γεφύρι , την Καμάρα.

Η έκπληξη στο Λειβάρτζι ήταν η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο , πραγματικό στολίδι που κρύβει μέσα του “θησαυρούς” περασμένων εποχών.

Οι μαθητές γνώρισαν μέσα από εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, φορεσιές , τον τρόπο ζωής της της Λειβαρτζινής κοινωνίας μέχρι- περίπου – το 1920. Αντιλήφθηκαν τη διαφοροποίηση των κοινωνικών τάξεων αλλά και τον σπουδαίο ρόλο του Λειβαρτζίου στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής . Η ξεναγός μας , η κ. Γεωργία, ήταν υπέροχη , πολύ παραστατική και γνώστρια λεπτομερειών. Πραγματικά μας εξέπληξε και μας καθήλωσε με τον τρόπο που μας μίλησε .

Περάσαμε καταπληκτικά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα θα έχει συνέχεια την επόμενη σχολική χρονιά. Σκοπός μας να έρθουν οι μαθητές σε επαφή και με άλλους “κρυμμένους” θησαυρούς της περιοχής μας.