Παρατηρώντας τον μικρόκοσμο

Παρατηρώντας τον μικρόκοσμο

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μικρόκοσμο παρατηρώντας σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια στα πλαίσια του μαθήματος Βιολογίας. Τα στερεοσκόπια μας τα είχε παραχωρήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η επίκουρη καθηγήτρια κα Αργυρώ Σγουρού, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Οι μαθητές/τριες παρατήρησαν έντομα (στοματικά εξαρτήματα, προβοσκίδα, διαφορετικά είδη φτερών, πεταλούδες, μύγα της μεσογείου), εξωσκελετούς από τζιτζίκια και καβούρια, άνθη (στήμονες, ύπερο, ωοθήκη, ταξιανθίες), φυτικά κύτταρα (στόματα, επιδερμικά κύτταρα φύλλου, κύτταρα βλαστού, επιδερμικά κύτταρα κρεμμυδιού), ζωικά κύτταρα (επιθηλιακού ιστού από το εσωτερικό από το μάγουλο) και μονιμοποιημένα δείγματα βακτηρίων και τομών ωοθήκης ποντικού και όρχεος αρουραίου με τα παραγόμενα σπερματοζωάρια).

Επιπλέον επεκταθήκαμε σε αντικείμενα που επιθυμούσαν να παρατηρήσουν οι μαθητές όπως τρίχες από μαλλιά, τη μύτη μιας ξυλομπογιάς, χαρτί κλπ